Witaj gościu.
Nie jesteś zarejestrowany albo zalogowany, aby mieć pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj się
Witaj!

.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na podstawie jakich przepisów działamy i czy zgodnie z prawem ?
Osa
Unregistered

(24.01.2016, 21:10)pcm napisał(a):  SOK SOL akurat bez problemu , na peronach w przejściach podziemnych czy lotniskach często są sklepy ..Ja nie widzę w tym nic nadzwyczajnego
Że są sklepy - nie ale czy pracownik tych formacji podczas wykonywania obowiazków słuzbowych z bronia może sobie tam przebywac to kwestia dyskusyjna To trochę tak jakby pilnujący magazynu wartownik poszedł do znajomego w sztabie na papieroska. Może??
kocur1
Zaawansowany

**

72
0
31.12.2014
3
Oczywiście z ostrą amunicją.
pcm
admin

1,049
92
01.06.2009
9
Nie za bardzo to rozbijamy na czynniki pierwsze ? Wróćmy do sytuacji co opisałeś , w czym problem aby pracownik ochrony wyszedł przed bramę z bronią .Ta brama może być w granicach chronionych obiektów czyż nie ? . W czym problem aby pracownik ochrony wszedł do sklepu z załadowaną bronią gdy wykonuje swoje zadania a nie ma możliwości zdeponowania broni?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Podwładny przed obliczem przełożonego powinien mieć wygląd lichy i durnowaty, tak aby swoim pojmowaniem istoty rzeczy, przełożonego nie peszył
Osa
Unregistered

(24.01.2016, 21:29)hans napisał(a):  Osa i PCM a wytłumaczcie mi taką rzecz bo ja uparty i głupi jestem. jadę z punktu A do punktu B aby zmienic wartowników na posterunku. Miedzy punktem A a B jestem poza granicami chronionymi. Jade zmienić wartowników na trzech posterunkach z trzema swoimi. Na tej drodze chcą zabrać nam bron czytaj : dojechać nas. Co mamy zrobić aby prokurator nam nie postawił aktu oskarżenia. Czym mamy sie podeprzeć,jakim aktami prawnymi.
A wiesz jak sie to odbywa np w SUFO / z tego co sam widziałem/ Podchodzi gosc do goscia - wymieniają się informacjami i przekazują sobie broń załadowaną - tyle w tym temacie bo tam bron nie jest jak u nas przydzielana każdemu pracownikowi niejako na stałe / na okres pracy/ na jednym obiekcie ma rewolwer na innym na który go wyslali glauberyta a na innym Mosberga czy kałacha Zadnego po mieście nie wozi bo sa one na terenie który jest chroniony Są tam po prostu depozyty tej broni i jest ona ze sluzby na sluzbę przekazywana .
A wiec - broń z amunicja przekazywana jest na posterunku A niby co przeszkadza aby zastosowac taki system jaki latami byl w wojsku że bron na sluzbę jest wyznaczona i przekazywana przez wartowników?? Będac oficerem dyżurnym latami z takiej broni przeznaczonej na sluzby korzystałem Poźniej sie to zmieniło i przychodziłem na słuzbę z własną bronią ....
Problem jest inny to problem takich uregulowan w mon które nie zamierzają liczyc sie z naszymi uprawnieniami i obowiazkami jako posiadaczami uprawnien do broni i kpo...Maja gdzieś że mamy dylematy To nasze dylematy nie ich Dlatego na te i wiele innych pytań ani my ani nasi przełozeni na roznych kursach nigdy nie uzyskają odpowiedzi Do czasu jakiejś grubszej afery w której to wszystko na wierzch wyjdzie....albo i nie... Smile
pcm
admin

1,049
92
01.06.2009
9
(24.01.2016, 21:51)Osa napisał(a):  A niby co przeszkadza aby zastosowac taki system jaki latami byl w wojsku że bron na sluzbę jest wyznaczona i przekazywana przez wartowników?
A co ta ma dać ?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Podwładny przed obliczem przełożonego powinien mieć wygląd lichy i durnowaty, tak aby swoim pojmowaniem istoty rzeczy, przełożonego nie peszył
hans
VIP

438
21
25.01.2013
5
(24.01.2016, 21:50)kocur1 napisał(a):  Oczywiście z ostrą amunicją.
Jak tak to grupie interwencyjnej życzę powodzenia jak jej użują
(24.01.2016, 21:51)Osa napisał(a):  A wiesz jak sie to odbywa np w SUFO
no własnie EPO, SUFO ,OWC nie ważne kto sprawuje ochronę na obiekcie wojskowym wszyscy mają inne przepisy a jeszcze inaczej je przełożeni interpretują Sad 
SurpriseSurprise
pcm
admin

1,049
92
01.06.2009
9
(24.01.2016, 21:58)hans napisał(a):  Jak tak to grupie interwencyjnej życzę powodzenia jak jej użują
Dlaczego mieliby nie użyć , podczas interwencji na obszarze podlegającym obowiązkowi ochrony zgodnie z prawem użycia broni? Wszystko zależy od sytuacji . Z resztą MON bardzo często w swoich przetargach wymaga Grupy interwencyjnej .
kocur1
Zaawansowany

**

72
0
31.12.2014
3
Na szczęście przez 10 lat jak dorabiam nie zdarzyło mi się jej użyć.
hans
VIP

438
21
25.01.2013
5
Grupa interwencyjna ma wezwanie do dyskoteki i używa broni palnej to co wtedy, a jak grupa interwencyjna jedzie do hipermarketu do gościa z siekierą i przez przypadek postrzeli kasjera albo klienta to co wtedy. To na to wychodzi że możemy działać jak policja. No bo PCM z OSA jeżdżą w grupie interwencyjnej solidu hehehehe Smile i zobaczą jak pan łysy psychopata dźga kogoś nożem na ulicy to czy mogą użyć służbowej broni lub nie służbowej w kierunku napastnika Smile To poco te wszystkie przepisy
SurpriseSurprise
Osa
Unregistered

(24.01.2016, 21:50)pcm napisał(a):  Nie za bardzo to rozbijamy na czynniki pierwsze ? Wróćmy do sytuacji co opisałeś , w czym problem aby pracownik ochrony wyszedł przed bramę z bronią .Ta brama może być w granicach chronionych obiektów czyż nie ? . W czym problem aby pracownik ochrony wszedł do sklepu z załadowaną bronią gdy wykonuje swoje zadania a nie ma możliwości zdeponowania broni?
Twoje posty wyrażaja jedynie Twoje zdanie - moje również..
To jedynie moje prywatne zdanie i moje wątpliwości Fakt że mam je po latach pracy w tym fachu świadczy o tym, że albo ja głab jestem albo całe to nasze szkolenie do.....
Co do treści która zacytowałem Oczywiście - brama stanowi granicę takiego obszaru a jednak to wszystko co przed tą bramą sie dzieje dzieje się już na obszarze nie podlegającym obowiązkowej ochronie Z tego względu jedynie jeszcze w nielicznych przypadkach pracownicy OWC sa zmuszani do wykonywania czynności z bronia przed wjazdem do zakladu takich jak np kontrola pojazdów oraz osób w pojazdach Z reguły/ w ogromnej wiekszości przypadków/ tych czynności dokonują nie wartownicy a obsługa biur przepustek Nie mozna bowiem mylic tego wszystkiego i wartownikowi wpisywac w obowiazki na posterunku tak roznych zadan jak ochrona obiektów a jednocześnie wpuszczanie osób i pojazdów do zakładu Można wszystko - to fakt Proponuję jeszcze dopisac odsnieżanie, posypywanie piachem śliskich nawierzchni, zamiatanie wyrywanie chwastów i przycinanie drzewek tudzież koszenie Papier jest cierpliwy - wszystko przyjmie Zadziwia mnie sposób rozumowania niektórych Jest z grubsza taki....Wzrasta zagrożenie terroryzmem wiec trzeba manifestowac gotowosć do jego odparcia i czujnosć Najlepiej uzbroić obsługę kontrolującą dostęp osób i pojazdów do zakładu To że taki pracownik z kalachem sprawdza ciezarówki wchodzac na pakę po drabinie nikogo nie rusza To że wychodzi przed bramę gdzie od gosci z pojazdu który nadjechal moze dostac plombę i bron mu zabiorą też nie problem Jest zagrożenie to sie zbroimy A ja twierdze że jak jest zagrozenie to powinnismy wykazac nieco pomyslunku i rozwagi .Chcemy postawić przy bramie posterunek - postawmy ale na Boga nie róbmy z tego człowieka jednocześnie i wartownika i dozorcę bo to zupełnie dwie rózne sprawy ...

Skocz do:

Użytkownicy którzy przeglądają wątek: 3 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
MyTrade theme by XSTYLED © 2014.
Forum wykorzystuje cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie, więcej informacji w polityce prywatności
Akceptuję politykę prywatność, zamknij informację