24.01.2016, 14:04
(24.01.2016, 12:45)Osa napisał(a): Mam jeszcze jedno pytanie które mnie od dluzszego czasu nurtuje Moze mi znawcy uregulowan prawnych w zakresie ochrony osob i mienia zechcą wyjaśnić na jakiej podstawie prawnej pracownikom OWC nakazuje sie wychodzic z bronia palną do tego załadowaną przed bramy wjazdowe zakładów pracy w celu sprawdzenia osob i pojazdów?? Proszę o konkretny przepis który w tym przypadku umożliwia pracownikom OWC posiadanie a także ewentualne użycie lub wykorzystanie broni palnej Z tym wiąże się dodatkowa kwestia Zgodnie z jakim przepisem wartownik z załadowaną bronia palną dokonuje sprawdzenia przepustek osób znajdujących sie np w autobusie???A to jest bardzo dobre pytanie oj bardzo dobre . Jeżeli wartownik stojąc na bramie wjazdowej gdzie nie ma biura przepustek ma sprawdzić na przykład bagażnik tego pojazdu to ma to zrobić na terenie chronionym (w granicach) CZY przed bramą wjazdową (poza granicami). Bo jak wpuścić auto na teren jednostki wojskowej nie sprawdzając jego wcześniej a wartownik wychodząc na zewnątrz z BRONIĄ CZY możę . . . . . . . . . . No właśnie co może. Kiedy można użyć lub wykorzystać broń poza granicami chronionymi. CZY jak wcześniej OSA stwierdził wejście do autobusu w celu kontroli. A co zrobić kiedy chronimy jakiś kompleks wojskowy podzielony na trzy obszary chronione w odległości od kilometra do 4 i przemieszczamy sie z jednego miejsca do drugiego w celu zmienienia kolegi na posterunku. Ten kilometr lub cztery nie podlegają ochronie bo są poza naszymi granicami. Tam cywile normalnie się przemieszczają A co wtedy jak dojdzie do zamachu lub sabotażu w miejscu tego przemieszczania sie lub przed bramą wjazdową kiedy będziemy kontrolować pojazd. Z jakich zapisów prawnych może wtedy skorzystać wartownik. Bo według mojej oceny jak przyjedzie papuga z ŻW to wartownik dostanie najmniej 5 lat.